EMDR breed inzetbaar

Door Karin van Gaal, psychosociaal therapeut / EMDR docent

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization en is in 1989 door Francine Shapiro ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen, chronische pijn, faalangst of bijvoorbeeld belemmerende kernovertuigingen/kernopvattingen.

In de regel wordt EMDR toegepast wanneer er in het verleden een (traumatische)  gebeurtenis heeft plaatsgevonden en je daar in en hier en nu nog last van ondervindt.

EMDR protocollen

De therapeut van de stichting werkt met verschillende wetenschappelijke protocollen:

• Basis protocol (traumaverwerking)

• Fobie protocol (vermijding, ‘angst voor de angst’)

• Woede en wraak protocol (omgaan met wraakgevoelens)

• Pijnprotocol (lichamelijke pijn beter kunnen verdragen)

• Elementenprotocol (stress-reductie)

• RDI protocol (draagkracht vergroten en interne hulpbronnen versterken)

• ‘Rechtsom protocol’ (veranderen van negatieve diepgewortelde kernopvattingen)

EMDR is geen medische handeling en hoeft wettelijk gezien niet uitgevoerd te worden door een therapeut met een BIG-registratie: ik adviseer daarom mensen die EMDR-therapie wordt aangeraden naar het opleidingscertificaat van de behandelaar te vragen, zodat je weet dat je met een erkend therapeut/counselor/coach te maken hebt. Het is belangrijk dat het EMDR certificaat erkend is door de SNRO of een beroepsvereniging zoals  bijv. de NFG, de ABvC of de NBVH.

Auteur: Karin van Gaal