Te veel therapie?

Door Karin van Gaal

Het drinken van te veel water kan schadelijk zijn. Als je te veel wortelen eet word je oranje. Als je altijd anderen helpt zul je jezelf uitputten. Een dagelijkse massage zou heel leuk zijn … en waarschijnlijk te duur. Het is mogelijk om te veel van het goede te hebben. Dus als therapie een bron van genezing en gezondheid is, kun je dan een overdosis krijgen? Hoe lang is te lang in therapie? Wanneer heb je te veel therapie gekregen?

Een cliënt stuurde ooit een email onlangs over dit onderwerp  en ik vindt het geweldig blogmateriaal.

Te veel therapie?

Goede vraag! Kan therapie schadelijke worden? Ik heb deze vraag omgezet naar vrees:

  • Ik word te afhankelijk van de therapeut
  • Mijn proces gaat te langzaam en de therapeut wordt mij vast beu
  • Als ik zo lang in therapie (3 maanden of 3 jaar, enz.) ben geweest en ik ben nog niet on orde, zal ik dan ooit nog beter worden?
  • Misschien zou een betere therapeut mij wel kunnen helpen?

Afhankelijkheid:

Veel mensen zijn bang om afhankelijk te worden van hun therapeut en dit wordt vaak gelijkgesteld met de hoeveelheid tijd die ze in behandeling zijn. Maar afhankelijkheid gaat over de kwaliteit en niet over kwantiteit. Een cliënt kan na 3 sessies een totaal verstrikte afhankelijkheid hebben, terwijl hij nog eens 2 jaar zou kunnen doorbrengen in therapie en een gezond gevoel van individualiteit kan behouden. Afhankelijkheid gaat over de relationele functies. Is de therapeut veeleisend in controle? Hebben andere relaties te lijden omdat alle emotionele energie van de cliënt richting de therapie gaat? Voelt de cliënt zich  verlamd wanneer de therapeut op vakantie is? Dan kun je spreken van afhankelijkheid. Met duidelijke grenzen en een open communicatie hoeft er geen enkel probleem te zijn.

Te langzaam:

Ik adviseer de therapeut en cliënt om regelmatig te evalueren. Hoe doen we het? Hoe voel ik me over komen? Hoe gaat de voortgang t.a.v. mijn oorspronkelijke doel/hulpvraag?

Voortgang:

Mensen groeien, genezen en veranderen op hun eigen tempo. Ieders verhaal is anders, en zo zal het therapieproces ook bij iedereen anders zijn.

Competentie:

Er zijn een paar basisprincipes: heeft je therapeut heb een diploma/licentie, heeft hij/zij ervaring met jouw problemen, voel je jezelf comfortabel bij hem/haar en worden je grenzen gerespecteerd?

Dus hoe lang is te lang?

Het antwoord hangt af van de vraag of je op zoek bent naar therapie op basis van de ziektemodel of het psychosociale-model .

In de ziekte model, staat de behandeling in kader van het ziektebeeld. Men gaat in therapie om een aandoening of symptomen verlichten en de behandeling duurt zolang deze onaangename symptomen bestaan. Dit kan variëren ​​van enkele weken tot enkele jaren. Als je bent vrij van symptomen en dat is alles wat je wilde uit de therapie, ben je klaar.

In het psychosociale-model, verloopt de therapie net als naar de sportschool gaan. Je gaat naar een therapeut om je potentieel te bereiken, om je beter te voelen en om problemen in de toekomst te voorkomen. Er is geen verplichte einddatum.

Dus zeg ik: “als de therapie voor jou werkt, geniet van je sessies”.

Auteur: Karin van Gaal

Ik wil me graag even voorstellen. Mijn naam is Karin van Gaal. Er zijn heel mijn leven al mensen om me heen geweest die mij hun problemen toe vertrouwden. Vaak ben ik een luisterend oor geweest en heb ik kunnen helpen. Dit heb ik gedaan vanuit mijn intuïtie (ik zie intuïtie als een vorm spiritualiteit en ik voel me verbonden met de mensen om me heen). Daar ligt mijn kracht en ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen vanuit een psychosociale achtergrond, met mijn eigen gevoel als leidraad. Inmiddels ben ik al geruime tijd werkzaam als psychosociaal - systemisch therapeut. Ik werk alleen op vrijwillige basis, mits mijn gezondheid het toelaat. De opbrengsten van mijn werkzaamheden komen geheel ten gunste van de stichting. Mijn specialiteiten zijn: individuele psycho(sociale)therapie, relatietherapie, gezinstherapie en traumaverwerking. Hobby’s en interesses: Ik onderhoud een aantal internetsites | Ontwerpen van sites | Bloggen | Social media zakelijk en privé | Lezen van vakliteratuur en vakbladen | De natuur in met onze hond.